Hoverboard verzekeren

Veroorzaakt u een schade met een hoverboard dan bent u NIET verzekerd.
Hoverboard_news_detail

De afgelopen tijd is het wegbeeld opgesierd met verschillende nieuwe soorten motorrijtuigen. Zo heeft de overheid de Segway, de Stint (elektrische bolderkar) en de Zappy 3 (elektrische driewieler) als erkend als 'bijzondere bromfiets'. Daarom mag hiermee op de openbare weg gereden worden. Nu is er ook de 'Hoverboard'. Daar mag je niét mee op de openbare weg! Wat mag er nu wel en niet met dit nieuwe vervoermiddel?

Een hoverboard is een soort van zelfrijdende tweewieler, maar zonder stuur en zitting. Ze worden ook wel 'airboards' genoemd. Ze borduren voort op de segway, maar zijn een stuk kleiner en betaalbaarder. Zo zijn de wielen een stuk kleiner en ontbreekt het stuur dat de segway kenmerkt. Sturen is mogelijk door met het lichaam een bepaalde richting op te leunen. De hoverboard is voorzien van een elektromotortje en daarmee haalt deze 'elektrische skateboard' een snelheid van zo'n 16 â 19 kilometer per uur.

Niet op de openbare weg
Met een hoverboard mag men niet op de openbare weg rijden. Ook niet op de stoep. Er mag met een hoverboard alleen gereden worden op eigen terrein. De overheid ziet het apparaat als een gemotoriseerde tweewieler en die moet zijn gekeurd als bromfiets. Dat betekent dat de hoverboard een Europese type goedkeuring moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Maar die goedkeuring krijgt de hoverboard niet omdat het geen zitplaats en stuur heeft. De segway heeft een stuur en is daarom wel goedgekeurd. Daar mag dus wel mee op de openbare weg worden gereden.

Hoe zit het met de verzekering?
 Kort gezegd, veroorzaakt u een schade met de hoverboard, dan bent u NIET verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering heeft namelijk een algehele uitsluiting voor schade door of met een motorrijtuig. Hoewel niet goedgekeurd als bijzondere bromfiets, is de hoverboard wel een motorrijtuig. Een WA dekking voor de hoverboard zoals die voor een bromfiets, auto of segway kan worden geregeld bestaat niet, omdat het geen op de openbare weg toegestaan voertuig betreft. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Aanvraagformulieren